Vacunar els cadells

Vacunar els cadells

 

La vacunació de les nostres mascotes és un dels temes que més dubtes genera entre els propietaris d’animals. En el cas dels cadells, tot i que reben les primeres defenses amb el calostre de la mare, és important començar a vacunar-los en el moment adient. De fet, les defenses de la mare tenen una vida limitada; cap al mes i mig d’edat, la immunitat rebuda desapareix i és el moment de començar a vacunar perquè el cadell generi les seves pròpies defenses.

Gossos

En el cas dels gossos, la primera vacuna s’ha d’administrar als 45 dies de vida. Es tracta de la injecció contra la Parvovirosi, una malaltia vírica, molt contagiosa i mortal, que afecta especialment als cadells però també pot atènyer als gossos en edat adulta. La malaltia provoca diarrees sanguinolentes, ja que perjudica els intestins. A les 8 setmanes d’edat, s’ha d’administrar la segona vacuna, l’Heptavalent. És una injecció que dóna immunitat per 7 malalties diferents i que s’ha de repetir entre 3 setmanes i un mes després de la primera dosi. Una vegada administrades aquestes vacunes, només caldrà esperar una setmana perquè l’animal fabriqui les seves pròpies defenses i pugui sortir al carrer amb seguretat. Cal recordar però, que encara que falti alguna vacuna, s’aconsella que el cadell surti al carrer en braços del seu propietari per acostumar-se als sorolls, als cotxes i a la gent. A banda del calendari inicial de vacunació, és important saber que a Andorra és obligatori per llei posar la vacuna de la ràbia als 3 mesos d’edat. Quan ja s’han administrat aquestes primeres vacunes, cal fer un recordatori anual de l’Heptavalent i de la Ràbia per assegurar una bona immunitat per a la nostra mascota.

Gats

Pel que fa als gats, es comença el calendari de vacunació als 2 mesos d’edat amb la vacuna Trivalent, que s’ha de repetir tres setmanes després de la primera dosi.  Al cap d’una setmana, el cadell està immunitzat i pot sortir al carrer sense cap problema. La segona vacuna és la de la Ràbia. De la mateixa manera que passa amb els gossos, la llei andorrana també obliga a vacunar els gats d’aquesta malaltia als 3 mesos d’edat. Totes dues vacunes s’han de repetir anualment per garantir la immunitat dels felins.

Quan tenim un cadell, a part de les vacunes, també és molt important desparasitar l’animal internament, sigui un gos o un gat. La desparasitació s’ha de fer cada mes durant els primers sis mesos de vida i unes quatre vegades l’any al llarg de la resta de la vida de l’animal.

Existeixen altres vacunes i tractaments que poden assegurar la salut de les nostres mascotes. Davant de qualsevol dubte, sempre és aconsellable contactar amb el nostre veterinari que és qui millor ens aconsellarà sobre els passos a seguir a l’hora de garantir la salut dels nostres animalons.