Piomètria: símptomes, diagnòstic i tractament

 

La piomètria és una afecció uterina comuna en gosses adultes sense esterilitzar. Es tracta d'una infecció de l'úter, no contagiosa, deguda a diferents factors com l'augment de progesterona després del zel, els canvis morfològics de l'endometri o una infecció bacteriana oportunista. El pronòstic de la malaltia depèn de la rapidesa amb què s'actuï, per això és important aplicar el tractament de manera urgent.


És més habitual en femelles sense esterilitzar de més de cinc anys, però també pot aparèixer a partir del primer zel. Es desenvolupa en una fase del cicle menstrual anomenada metaestre. L'animal presenta secrecions vaginals sanguinolentes o purulentes que es poden confondre fàcilment amb un zel que s'ha allargat molt més del normal o bé amb un segon zel poques setmanes després del primer. L'època de més risc per desenvolupar aquesta patologia és cap al mes o mes i mig després de l'últim zel.

Els símptomes més freqüents de la piomètria són la febre, la letargia, la inapetència, la set i, com a conseqüència, l'orina freqüent. En algunes ocasions l’animal pot presentar una panxa botida.

Existeixen dos tipus de piomètries, l'oberta i la tancada. En la primera, el coll de l'úter està obert amb una gran quantitat de pus que s'acumula a les banyes uterines i que escapa per la vulva. Aquest pus és el que el propietari pot confondre amb el zel. La piomètria tancada es manifesta de manera molt diferent de la primera i dóna poques pistes. És més perillosa perquè se sol diagnosticar força més tard, quan ja apareixen complicacions de salut més importants per la nostra gosseta.

El diagnòstic d’aquesta malaltia es realitza per anamnesis, exploració física, citologia vaginal i, l'ideal, és confirmar-la amb una ecografia abdominal. Una analítica general ens ajuda a fer-nos una idea de com està afectant el nostre animal aquesta infecció uterina.

El tractament sempre és la cirurgia. Es realitza una Ovariohisterectomía que és l'extirpació quirúrgica de l'úter i dels ovaris. D'aquesta manera eliminem físicament la infecció de l'animal. L'administració de fluïdoteràpia, antibioteràpia i analgèsics ens assegura una ràpida recuperació de la gossa després de la cirurgia.

En gosses esterilitzades aquesta patologia no es dóna, ja que, en haver inactivat el sistema reproductiu, la infecció és impossible. De fet, la piomètria és una de les principals causes per les quals els veterinaris recomanem esterilitzar les femelles entre el primer i segon zel, a banda de la disminució dràstica de la probabilitat de desenvolupar càncer de mama en un futur.